سه شنبه ۲۵ شهریور ۰۴
آيا مي دانيد قهوه در واقع بخشي از خانواده گياهان گلدار به نام Rubiaceae است؟
در اين خانواده، شما بيش از پانصد ژنرا (گروه بيولوژيكي كه يك خانواده به آنها تقسيم شده است)
و حدود شش هزار گونه پيدا خواهيد كرد. 
يكي از اينها دانه اي است كه ما عاشق آن هستيم، قهوه (از نظر علمي قهوه)! اگرچه گياه شناسان
همه گياهان دانه دار در خانواده Rubiaceae را به عنوان گياهان قهوه در نظر مي گيرند. 
قهوه هايي كه مي نوشيم عمدتا فقط در دو گونه وجود دارد، Arabica و  Robusta. اين ما را به تفاوت
بين دانه عربيكا و دانه ي روبوستا مي رساند.

در صورتي كه تمايل به خريد انواع دانه قهوه عربيكا و روبوستا هستيد، به فروشگاه اينترنتي اوسكافه 
مراجعه كنيد.
دانه عربيكا در مقابل دانه ي روبوستا
Arabica دو نوع اصلي دارد، Typica و Bourbon. در Canephora، ما انواع مختلفي به نام Robusta را
مي نوشيم. به همين دليل است كه اصطلاح Robusta به طور كلي براي كل اين انواع قهوه استفاده 
مي شود. در واقع، دانه هاي قهوه به دو نوع اصلي تقسيم شده اند - Arabica و Robusta. 
تفاوت اصلي، علاوه بر اينكه گونه هاي مختلف از يك خانواده گياهي است، به عطر و طعم و 
خصوصيات دانه ي واقعي برمي گردد.
يك خانواده، ويژگي هاي متفاوت
به خاطر داشته باشيد، حتي يك نوع دانه يا تنوع نيز مي تواند از نظر كيفيت و طعم متفاوت باشد. 
غالباً شرايط رشد و روشهاي فرآيند غير قابل پيش بيني باعث ايجاد مشخصات طعم متفاوتي در 
فنجان حاصل مي شود. يك دانه قهوه كه با موفقيت رشد كرده است، هنگامي كه در يك مكان 
در مقايسه با مكان ديگر رشد مي كند، يك سري ويژگي هاي كاملاً متمايز از خود نشان مي دهد.
يكي از نمونه هاي برجسته اين امر قهوه اي به نام Kona است. در حالي كه دانه خود رقم عربيكا
است، اين دانهها فقط در كونا، منطقه اي از جزيره بزرگ در هاوايي كشت مي شوند. 
شرايط خاص محيطي Kona، ويژگي هاي منحصر به فرد دانه را مي دهد كه وقتي در جاي ديگري
رشد نمي كند، به نمايش گذاشته نمي شود. همين امر براي دانه عربيكا در مقابل دانه ي روبوستا
صادق خواهد بود. به دليل شرايط رشد و ترور مي تواند در طعم و كيفيت تفاوت زيادي داشته باشد.

دانه قهوه عربيكا

دانه ي عربيكا با وجود داشتن كافئين كمتري نسبت به روبوستا، از نظر طعم برتر است. عربيكا تمايل

دارد كه طعم نرم و شيرين تري داشته باشد و داراي رايحه هاي طعم دار شكلات و شكر باشد.

آنها همچنين اغلب حاوي نشانه هايي از ميوه ها يا انواع توت ها هستند. از طرف ديگر، روبوستا

طعمي قويتر، خشن تر و تلخ تر، با رنگ و بويي دانه اي يا لاستيكي دارد.

براساس سازمان بين المللي قهوه، بيش از 60 درصد توليد قهوه در جهان از طريق پرورش

دهندگان عربيكا حاصل مي شود.

اين نوعي دانه بود كه كل داستان قهوه را در اتيوپي آغاز كرد و هنوز هم در ارتفاعات بالاتر بهترين

رشد را دارد.

گلهاي بويايي شكوهمند، فقط بعد از چند سال ظاهر مي شوند و ميوه هاي بيضوي توليد مي كنند،

در داخل آنها دو دانه مسطح وجود دارد كه به عنوان دانه هاي قهوه شناخته مي شوند.

يك درختچه عربيكا تا 15 فوت (5 متر) رشد مي كند اما معمولاً تا 6 فوت (2 متر) هرس مي شود تا

از نظر تجاري از نظر اقتصادي مناسب تر باشد.

Arabica داراي دو مجموعه كروموزوم است ، بنابراين قادر به خود گرده افشاني است. اين بدان

معناست كه به عنوان يك گونه به طور كلي پايدار مي ماند زيرا احتمال گرده افشاني متقاطع كمتر است.

انواع عربيكا

از بين دو نوع رايج دانه هاي قهوه عربيكا ، Typica اولين واريته اي بود كه كشف شد. بنابراين به عنوان

قهوه اصلي دنياي جديد در نظر گرفته مي شود. همچنين اين يك نوع كم بازده است كه به دليل كيفيت

عالي فنجان ارزش گذاري مي شود. از طرف ديگر، انواع بوربن عربيكا، اغلب به دليل رايحه هاي پيچيده

و متعادل خود داراي ارزش هستند و باعث توليد بسياري از جهش ها و انواع مختلف با كيفيت بالا شده اند.

چند جهش طبيعي Arabica به نام هاي Caturra ، San Ramon و Pacas شناخته شده اند.

همچنين تعدادي از ارقام بوربن وجود دارد كه متناسب با آب و هوا، محيط زيست و ارتفاعات منطقه تكثير

شده اند. يكي از اين موارد، گونه هاي كوهستاني آبي ارزشمند است كه فقط در ارتفاعات شكوفا

مي شوند. نمونه هاي ديگر شامل موندو نوو و زرد بوربن است.

دانه قهوه روبوستا

رايج ترين نوع Coffea Canephora، روبوستا است. با وجود اينكه عطر و طعم آن كمتر تصفيه شده

است، Robusta به طور گسترده اي در تركيبات اسپرسو استفاده مي شود. زيرا شناخته شده

است كه كرماي بهتري نسبت به Arabica توليد مي كند. سخت تر، مقاوم تر در برابر بيماري است

و عملكرد بهتري دارد. همچنين بسته بندي كافئين بيشتري دارد!

براي آشنايي بيشتر درباره كرما قهوه اسپرسو كليك كنيد. 

روبوستا ، كافئين و اسيدهاي كلروژنيك

تصور مي شود كه مقدار كافئين تقويت شده Robusta، همراه با اسيدهاي كلروژنيك آن

(آنتي اكسيدان هاي طبيعي) نتيجه مكانيسم محافظت از خود گياه در دفع آفات و بيماري ها است.

وقتي اسيدهاي كلروژنيك در سطح پايين وجود داشته باشند، قسمت مهمي از مشخصات طعم

قهوه در نظر گرفته مي شوند.

با اين حال، روبوستا حاوي مقادير بالاتري از اين اسيدها است و محصولات اكسيداسيون توليد شده

توسط اين مواد مي توانند گاهاً طعم دهنده هاي ناخواسته را معرفي كنند و به طور بالقوه كيفيت

فنجان را تحت تأثير قرار دهند. انواع مختلفي از دانه روبوستا وجود دارد كه هر يك از آنها ويژگي هاي

منحصر به فردي را به نمايش مي گذارند. دانه عربيكا نيز همين طور است. انواع Robusta گاهي اوقات

ايمني بيشتري نسبت به بيماري و افزايش ظرفيت توليد در مقايسه با Arabica نشان مي دهند.

روبوستا در ارتفاعات پايين كه به خوبي رشد مي كند در مناطقي رشد مي كند كه عربيكا توسط

قارچ ها و ساير بيماري ها و آفات از بين خواهد رفت. روبوستا گياهي استوستر است، تقريباً دو برابر

عربيكا و در رطوبت بالاتر رشد خوبي مي كند. بعد از گلدهي، رسيدن توت تقريباً يك سال طول مي كشد.

روبوستا خود استريل است ، بنابراين ، براي توليد مثل گياه ، گرده افشاني متقاطع توسط باد ، زنبورها

و ساير حشرات ضروري است.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.